9 Mayıs 2010 Pazar

Kadında Adet Kanaması Düzensizlikleri Neden Olur

Kanama düzensizlikleri. Kadınların bir çoğunda adet dönemlerinde düzensizlik ve sancılı ağrılar olmaktadır. ancak bunların en çok göze batanı ise adet düzensizlikleridir. Bu aşamada adet düzensizlikleri kadınlarda adet kanamasının neden olduğu hakkında bilgiler vermektedir. Kadınlarda adet düzensizliklerini çeşitli sebepleri olabilmektedir. Bunların çeşitli olmasının sebebi ise kadınların genellikle çok fazla işlevsel özelliklerini bulunmasıdır.

Menopoz döneminden sonra "miktarına bakılmaksızın" görülen her türlü kanamanın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu, diğer kanama düzensizlikleri arasında "sık adet görme", "seyrek adet görme", "hiç adet görmeme", "adet ortası kanamalar", "adet sırasında aşırı kanama ya da az kanama", "adet süresinin uzun ya da kısa olması" gibi sorunların da yer aldığını belirtiyor. Bunların yanı sıra, rahimde görülen ve selim huylu olarak bilinen "myom" adı verilen urlar, hormonal etkilerin dışında kanama düzensizliklerinin en sık sebepleri arasında kabul ediliyor.

TANI: Myomlar, yerleşme bölgelerine göre kanama miktarını artırırken, jinekolojik ve ultrason muayenesi sonucunda yeri tespit ediliyor. Rahim içindeki zarın normalden fazla gelişmesi de kanamalara yol açarken, bu zarın özellikle ileri yaşlarda aşırı olarak gelişmesi gözlem altına alınmayı gerektiriyor. Cinsel temastan sonra veya tuvalet sonrası kurulanırken de kanamaların meydana gelebildiğini ifade eden Prof. Dr. Seyisoğlu, şöyle konuşuyor:

"Kanama olsun veya olmasın düzenli aralıklarla yapılan ‘smear taramaları’ kadın sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Eğer yaptığımız muayene, ultrason ya da smear sonuçlarında şüpheli bir görüntüye rastlarsak, yardımcı tanı yöntemlerini kullanırız. Bu amaçla biyopsi yaparak patolojik tanıya gidebiliriz. Bu biyopsiler kadın genital organlarının şüpheli bulunan herhangi bir yerinden alınabileceği gibi, daha çok dış genital bölge, rahim ağzı ya da endometrium adını verdiğimiz rahim iç zarından alınmaktadır."

TEDAVİSİ: Kanamanın neden kaynaklandığı ortaya konulunca, nedene yönelik tedavi yapılıyor. Hormonal bozukluk varsa medikal tedavi uygulanırken, rahim içinde organik bir sorun varsa cerrahi müdahale tercih ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder