11 Mayıs 2010 Salı

Kadınlarda Vajinal Akıntıların Sebepleri

Çoğu kadın vajinal akıntıdan dolayı hayatlarında en az bir kaç kere doktota gitmişlerdir. KAdınlarda vajinal akıntıların çok fazla sebebi olmaktadıt. Hatta baız kadınlarda vajinal akındı son derece sağlıklı bir olgudur Bazı kadınlarda ise anormalliğin belirtilerindedir. Kadınlarda vajinal akıtıların başında idrar yolu ihtihapları gelmektedir. Eğer vajina akıntılar genellikle kokulu oluyorsa ozaman bu akıntıları bir doktora göstermekte fayda vardır.

Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen en önemli sorunlar arasında yer alan, daha çok da enfeksiyon kaynaklı olan "vajinal akıntılar", "normal fizyolojik akıntılar" ve "enfeksiyona bağlı akıntılar" olarak ikiye ayrılıyor.KAdinlarda VAjinal Akintilarin Sebepleri

Fizyolojik akıntılar hakkında bilgi veren Prof.Dr.Hakan Seyisoğlu, bu akıntıların şu belirtilerle ortaya çıktığını söylüyor: "Kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılar normal akıntılar olarak nitelendiriliyor. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösteriyor. Muayenede bulgu yoksa, normal kabul ediliyor." Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi ayırıcı tanı oluyor. Bakteri, mantar ya da parazit kökenli olabilen bu akıntılar, genelde gri, sarımsı gri ya da yeşil renkli olup, yanma ve kaşıntı da eşlik edebiliyor.

TANI: Klinik muayene yoluyla akıntının karakterinden etken hakkında bir ön fikir edinilebilse de mikroskop altındaki özel görünümlerine göre bu enfeksiyonların tiplendirilmesi en doğru yöntem olarak kabul ediliyor.

TEDAVİSİ: Hastalığa yol açan etken hangisi ise tedavi ona göre yapılıyor. Bu tedaviler, ağızdan alınan ilaçlar şeklinde sistemik ya da vajinaya uygulanan fitil veya kremler şeklinde lokal uygulanabiliyor. Tüm bunların yanı sıra kadının hijyen eğitimi hakkında da bilgi edinmek gerekiyor. Çünkü yanlış hijyen uygulamak, bu tip enfeksiyonların tedaviye dirençli olmasına ve sık sık tekrarlamasına yol açıyor. Ayrıca diyabet hastalığında da özellikle tedavilere dirençli genital mantar enfeksiyonları sık görülüyor. İşte bu nedenle sık tekrarlayan ya da tedavilere direnç gösteren durumlarda hijyen eğitimi ve gizli diabet olup olmadığı kontrol ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder